V obchodech se prodávají dva typy mlýnků. Na jednodušším principu mletí jsou založeny mlýnky s tříštivými noži.

Tříštivý mlýnek

Přístroj připomíná svým vzhledem spíše malý mixér. Kávu nasypeme z vrchu do malé nádoby. Nože vespod kávu rozsekají na menší kousky. Přístroj můžeme využít také k mletí ořechů nebo obilovin. Bohužel na mletí kávy je takřka nepoužitelný. Zrna jsou namleta na různě velké kusy, které se při přípravě neextrahují rovnoměrně.

Přístroje obvykle neumí nastavit stupeň mletí. Hrubost ovlivňujeme pouze doba mletí. Čím déle necháme přístroj puštěný, tím je mletí jemnější. Pro jemné mletí na espresso se nehodí, protože káva se začne při vysokých otáčkách brzo přepalovat.

Mlýnky na kávu s tříštivými noži jsou zpravidla levnější, ale k mletí kávy se nehodí. Pokud hledáte vhodný mlýnek na espresso, nevěšte hlavu. Naštěstí člověk je tvor vynalézavý, přišel na způsob, jak kávu namlít s menšími otáčkami. Řešením jsou dva proti sobě postavené mlecí kameny, které se otáčí opačným směrem.

Mlýnek s mlecími kameny

Mlýnek kávová zrna neseká, nýbrž drtí. Rychlost otáčení kamenů je mnohem menší, takže káva se nezahřívá ani při mletí najemno. Jeho hlavní výhodou je přesně nastavitelná hrubost mletí. Díky tomu se mlýnek hodí pro přípravu espressa i alternativních způsoby přípravy kávy.

Pokud jste se rozhodli pro elektrický mlýnek na kávu, rozhodně se vyplatí připlatit si za mlýnek s mlecími kameny. Mlýnek patří mezi větší počáteční investice, avšak rozdíl poznáte s každým šálkem kávy. Vyberte si keramický mlýnek na kávu!