Každý ze způsobu přípravy kávy vyžaduje jinak mletou kávu. Dnes máte možná melete na hrubo do french pressu, za půl roku můžete připravovat kávu v moka konvičce, která vyžaduje mnohem jemnější mletí. Volte pouze takový mlýnek, který dovoluje nastavit hrubost mletí. Čím jednodušeji to jde, tím lépe. Některé mlýnky se nastavují pohodlně pomocí kolečka, jiné šroubem umístěným u kličky nebo z vnitřní strany kafemlýnku.

Je pro nás mlýnek dostatečně výkonný? Jestliže si budete připravovat pouze jeden šálek pro sebe, stačí vám méně výkonný přístroj. Ovšem teď si možná myslíte, že budete jediným uživatelem, ale o výbornou kávu často získá zájem také partner/partnerka nebo ostatní členové domácnosti. Mnohem rychlejší mlýnek také potřebujete, pokud budete kávovým rituálem hostit návštěvy. Ve výkonnějším mlýnku můžete vždycky připravit méně kávy. Jestliže bude mlýnek příliš pomalý, nejspíše jej zase zabalíte do krabice a přestanete používat.

Rychlost mletí je problém zejména u ručních mlýnků. Na více šálku kávy musíte mlít nepřetržitě i několik minut. Připravte si dost trpělivosti, ale také síly. Hlavně starší mlýnky je někdy problém rozemlít nebo se občas zadrhávají i v průběhu mletí. Pokud chcete přenechat posilování mladším ročníkům, rozhodně volte elektrický mlýnek. Naopak ruční mlýnky jsou tím pravým pro milovníky kávy, kteří si chtějí vychutnat celý rituál přípravy.

Ať už si vyberete ruční mlýnek nebo elektrický mějte na paměti, že mletí nesmí negativně ovlivnit chuť. Pokud se káva uvnitř mlýnku zahřívá, vytrácí se z ní aromatické látky a zhořkne. Čím rychleji přístroj pracuje, tím více se káva zahřívá. Zvolte takový mlýnek, který nepřepaluje kávu. U ručních mlýnků máte rychlost mletí plně ve své režii. V případě elektrických mlýnků zvolte takový, který pracuje při nižších otáčkách.

Pro přípravu kávy, zejména espressa, musíte mít kávová zrna namleta na stejně velké kusy. Jestliže budou některé částečky menší, některé větší, nikdy nepřipravíte dobrou kávu. Každý šálek bude chutnat jinak. Hrozí také riziko zanesení kávovaru. Vhodný je mlýnek s mlecími kameny, který kávu mele rovnoměrně. Rozhodně si nekupujte tříštivý mlýnek - nemele, ale seká na různě velké kousky.

Samozřejmě nesmíme opomenout design mlýnku. Na trhu existuje celá řada přístrojů. Moderně zařízenou kuchyň můžete vybavit kvalitním nerezovým mlýnkem. Pokud si chcete vychutnat nejen kávu, ale také její přípravu, jsou stále k mání starožitné dřevěné mlýnky s kličkou. Mletí na takovém skvostu je vždycky radost. Pamatujte, mlýnek nekupujete na rok nebo dva. Mlýnek si pořizujete na celý život. Zvolte takový, se kterým si vzájemně padnete do oka. Přeji Vám šťastnou ruku!