Dám Vám tři dobré důvody, proč kávovar s mlýnkem doma nechcete:

  1. Zásobník na čtvrt kila zrnkové kávy nebo na půl kila? S parní tryskou nebo bez? Vyhřívaná plocha na šálky, odnímatelná nádržka na vodu, vestavěný pěnič mléka - tolik různých kritérií! Kdo by se zajímal o mletí kávy. Výrobci to vědí a proto do svých automatů dávají nekvalitní mlýnek na kávu.
  2. Káva se skladuje při pokojové teplotě nebo ideálně trochu nižší. Jestliže je mlýnek umístěn příliš blízko kávovaru, nebo dokonce uvnitř kávovaru, tak přehřívá kávu. Pokud je káva dlouhodobě zahřívána, tak ztrácí aroma i chuť. Přepálená káva dokonce hořkne a zapáchá. Proto bychom do zásobníku měli nasypat jen zrnka na několik porcí. Jestli kupujete automatický kávovar s vidinou: ráno nasypu kávu a do večera mám vystaráno, moc si nepošmáknete.
  3. Kávová zrna obsahují tuky, které po čase žluknou - například jako máslo. Proto je potřeba mlýnek udržovat v čistotě a jednou za čas důkladně vyčistit. Vestavěný mlýnek se špatně čistí. Přes všechny ty krytky se k němu nemusíte vůbec dostat nebo s rozebráním přístroje automaticky přicházíte o záruku. Mlýnek můžete čistit pouze čistícími tabletami, které odstraní jen největší nečistoty. Prodavač Vám ochotně vysvětlí jaké tablety máte do kávovaru kupovat, nezapomeňte se ho také zeptat, jestli je možné rozebrat a vyčistit mlecí ústrojí. Jinak se s vychytralým pánem prodavačem můžete rozloučit se slovy: Nashle, za rok jsem tu pro nový.

Tři důvody proč jsem si nekoupil kávovar s vestavěným mlýnkem - ani vy si ho nekupujte. Poohlédněte se raději po kvalitním elektrickém mlýnku na kávu. Trochu si připlatíte, ale věřte mi, rozdíl poznáte s každým šálkem kávy.