1. Máte doma vymazlený kávovar. Pořídili jste si k němu fungl nový kvalitní tříštivý mlýnek. Na internetu jste si přečetli, jak je důležité nastavit správnou hrubost mletí. Ouha. Ať hledáte, jak hledáte, nikde žádné kolečko! Mlýnky s tříštivými noži neumí nastavit hrubost mletí kávy. S takovým mlýnkem nenamelete kávu ani french press, ani do moka konvičky a už vůbec ne na espresso. S takovým mlýnkem namelete tak akorát ořechy do vánočního cukroví.
  2. Mlýnek s mlecímy kameny je naprosto přesný. Obsahuje dva mlecí kameny, které do sebe musí na chlup zapadat. Jen tak dokáže namlít každé zrnko kávy na stejně velké kousky. Na druhé straně je tady tříštivý mlýnek, který nemá žádné mlecí kameny. Kávu seká pomocí nožů, stejně jako to dělá mixér. Tušíte správně, že sekání mele nerovnoměrně. Ale co, v cukroví to nevadí.
  3. Chcete si ráno připravit espresso. Melete na jemno, to se ví. Jak se píše v návodu, čím jemnější mletí, tím déle musí být přistroj zapnutý. Spustíme ten náš drtič zahradního odpadu... a meleme ... a meleme. Z mlýnku se nelyne jen hrozný kravál, ale taky pronikavý zápach. Ještě jsme kávu nezalili vodou a už se nám připravuje! Nože se rychle otáčí a tak mlýnek přepaluje kávu. Jakmile se zrna začnou zahřívat, uvolňují se aromatické látky a také chuť. Káva pak hořkne nebo dokonce zapáchá spáleným dřevem.

Tři důvody proč jsem si nekoupil elektrický tříštivý mlýnek - ani vy si ho nekupujte. Mlýnek s tříštivými noži je zlo, jeho cena je trochu nižší, ale je tím nejhorším, co můžete své kávě udělat. Mnohem vhodnější je mlýnek s keramickými kameny. Je sice mírně dražší, ale určitě nebudete litovat. Pokud chcete zůstat v nižší cenové kategorii, je lepší pořídit si kvalitní ruční mlýnek. Trošku si zacvičíte, ale na chuti poznáte rozdíl.